Produkty wspierające odporność

Odporność z brzucha

Przekonanie o tym, że odporność w dużej mierze pochodzi z brzucha, a właściwie z jelit, na dobre zagościło w naszych głowach. Duża ilość reklam promujących jogurty o właściwościach probiotycznych uświadomiła konsumentom, że to, co wrzucamy na nasz talerz bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i odporność. Zresztą to prawda, że jelita i odpowiednia w nich flora bakteryjna mają ogromny wpływ na układ odpornościowy.

Zdrowa dieta to podstawa

Podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia jest zdrowa i zbilansowana dieta. I nie chodzi w tym wypadku o śledzenie nowinek, porównywanie piramidy żywieniowej z podręcznika do biologii sprzed lat z najnowszymi trendami. Sporo warzyw i owoców, najświeższych jak się da, produkty zbożowe, ryby, jaja, nabiał, mięso i wystrzeganie się fast-foodów oraz żywności przetworzonej to już solidne podstawy. Warto jednak w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę lub przeziębienie postawić na takie składniki diety, które mają właściwości wspierające odporność.

Najważniejsze z nich to:

Ryby – zawierają witamina D, Kwasy Omega -3.

Probiotyki – wspomagają dobrą florę jelitową.  Naturalne produkty probiotyczne to na przykład: kefir, maślanka, kiszona kapusta i ogórki.

Maliny – mają wysoką zawartość witaminy C, B1, B2, B6, Beta karoten, który jest silnym antyoksydantem.

Produkty zawierające cynk – niska zawartość cynku powoduje obniżenie odporności, ze względu na spadek ilości limfocytów T, które działają ochronnie na układ odpornościowy. Cynk znajdziemy w czosnku, migdałach, dzikim ryżu, pestkach dyni, kaszy gryczanej, białej fasoli, kakao, słoneczniku.

Oregano – antyoksydant, wykazuje funkcje przeciwwirusowe i jest naturalnym antybiotykiem.

Zielona herbata – silny antyoksydant, posiadające właściwości wzmacniające odporność.

Warzywa krzyżowe – kalafior, brukselka, brokuł – zawierają glukozynolany.

 

Wybierz to, co dobre dla Ciebie

Lista produktów wspierających odporności nie jest skończona. Grunt to świadomość, że dobrodziejstwa natury nie kończą się na tradycyjnej cytrynie i czosnku, choć i one powinny znaleźć stałe miejsce w naszej kuchni. Wspieranie odporności powinno być dobrym nawykiem, a taki najłatwiej wyrobić sobie jedząc to, co najbardziej nam odpowiada. Dlatego właśnie warto poznawać różne skarby natury i wybrać z nich to, co dla nas najlepsze.