Odkryte na nowo – stare dobre probiotyki

Jelita a odporność

Flora bakteryjna jelit na ogromny wpływ na naszą odporność. W okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębiania oraz w czasie walki z infekcją warto wspomóc naturalnych sprzymierzeńców i dostarczyć organizmowi probiotyki. Na rynku jest wiele suplementów diety, które producenci zachwalają i do których spożycia nakłaniają swoich klientów. Jednak zanim sięgniemy po kapsułkę lub podamy ją dzieciom, warto przypomnieć sobie babcine sposoby, które były bardzo skuteczne w czasach, w których o probiotykach w postaci kapsułek nikt jeszcze nie marzył.

Kiszone jest zdrowe

Często odsyłane do lamusa jako relikt przeszłości, coś nie do końca pasującego do naszej nowoczesnej kuchni, kiszonki zyskują drugie życie. Ogórki kiszone lub kapusta kiszona to doskonałe probiotyki. Są bogate w witaminy z grupy B, które maja nieoceniony wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz na koncentrację. W czasie kiszenia mnożą się bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają trawienie i wydalają z organizmu toksyny. Warto także pić przed posiłkiem wodę z kiszonek, ponieważ ma ona doskonałe właściwości – poprawia apetyt, trawienie i w sposób naturalny dezynfekuje układ pokarmowy.

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy to z kolei specjalność z Podlasia. To napój na bazie drożdży i kwasu mlekowego. Dobrze przyrządzony ma smak chleba razowego i doskonale gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem, posiadającym doskonałe właściwości prozdrowotne.

Nabiał

Jogurty, kefiry i maślanki to także probiotyki, oczywiście pod warunkiem, że zawierają odpowiednią ilość bakterii. Często te smakowe, zawierające ogromne ilości cukru, nie mają właściwie żadnych właściwości probiotycznych. Dlatego niezbędne jest czytanie etykiet i sprawdzanie, czy dany produkt rzeczywiście zawiera odpowiednią ilość bakterii. Można także przygotować jogurt domowej roboty.

Probiotyki to fakty

Naturalne probiotyki są przez niektórych traktowane jako produkty nadpsute i z tego powodu eliminowane z ich diety. Jeśli kiszenie traktować jako proces psucia (bo aktywują się bakterie), to literalnie można je traktować jako produkty nadpsute. Jednak kwestie definicyjne są zawsze tylko słowami lub opiniami, a właściwości probiotyczne wspomnianych produktów to fakty. I dzięki tym faktom nie musisz zastanawiać się, jak długo trwa grypa.